Neeksplozivno raztezno sredstvo za rušenje

50,00 
Količinski popusti:
Količina
10+
20+
40+
Cena
45,00 €
42,50 €
40,00 €
Na zalogi
+
Dodaj na seznam želja
Dostava
Plačila
Prednosti
  • — Garancija na izdelke
  • — Možno vračilo izdelkov
  • — Različne metode plačila
  • — Široka izbira izdelkov
  • — Velika zaloga

KOLIČINA 1 = 5 kg = 50 € 

BREZPLAČNA dostava v Ljubljani in njeni okolici!Naročila so dostavljena v roku dveh delovnih dni

Najmanjša količina naročanja5 kg - ena vreča

Splošni opis neeksplozivnega razteznega sredstva za rušenje

Neeksplozivno raztezno sredstvo za rušenje je praškasta snov, ki ob mešanju z vodo in vlivanju v predhodno izvrtane izvrtine s svojim raztezanjem (ekspandiranjem) povzroči rušenje kamna, žive skale, betona, ali armiranega betona. Namensko se uporablja tudi za lomljenje marmorja in granita v kamnolomih, kopanje kanalov in jaškov v skalo za vodovodna omrežja, ter ostale instalacije, izkopavanje predorov, rušenje temeljev, ravnanje cestnih usekov, v rudnikih, znotraj zgradb, pri železniški in cestni infrastrukturi, kjer klasično miniranje ni dovoljeno zaradi prevelikih tresljajev (vibracij) in pri uničevanju ostankov porušenih stavb po končanem miniranju. Mogoča je tudi uporaba pod vodo. Sredstvo za rušenje se ob reakciji z vodo v vrtini napne s silo višjo od 800 kg/cm2 (80 MP). Posledično prihaja do podobnega učinka kot pri klasičnem miniranju z razstrelivom (TNT). Raztezno sredstvo je širšemu okolju prijazna snov, saj s svojim delovanjem ne povzroča tresljajev, prašenja, hrupa ali odletavanja zablodelih nevarnih ruševin v zrak kot smo ga vajeni pri klasičnem miniranju. Prav tako ne onesnažuje okolja saj med delovanjem ali pred njim ne izloča nevarnih hlapov, sama snov pa ne predstavlja okolju škodljive snovi. Zaradi preprostega in nenevarnega delovanja pri uporabi niso potrebna posebna dovoljenja in nadzor ali uporaba snovi, izključno s strani minersko izučenega osebja.

Praškasta snov neeksplozivnega razteznega sredstva je sestavljena iz anorganskih zmesi kalcija, silicija, železa in aluminija. Sredstvo za hladno miniranje je zaprto v vlagoodporne škatle s skupno težo 20 kg. V škatlah se nahajo 4 plastične vrečke z vsebovanim razteznim sredstvom. Vsaka od njih tehta 5 kg. Izdelek je priporočljivo hraniti v suhem okolju do 1 leta. Daljše hranjenje ni priporočljivo, saj izdelku ni mogoče zagotoviti brezvlažnega okolja za primerno skladiščenje.

Za vrtanje vrtin lahko uporabimo električni ali pnevmatski vrtalnik. Velikost, globino in razporeditev vrtin razporedimo glede na vrsto materiala, lego rušečega materiala, in želeni način porušitve. Neeksplozivno sredstvo za rušenje, zahteva dodajanje čiste vode v razmerju 30% vode na celotno težo dodanega praškastega razteznega sredstva. V posodo zlijemo zahtevano količino čiste vode ( 1,5 litra vode za vsako 5 kilogramsko vrečo razteznega sredstva), nato previdno dodamo praškasto sredstvo in zmes mešamo toliko časa, da postane zmes gladko tekoča in brez kepic (grudic), podobna redki malti. Malto je potrebno v izvrtine vliti v roku petih do desetih minut, sicer postane slabo tekoča. Vlivanje v navpične, ter suhe izvrtine (luknje) je enostavno. Težave lahko nastanejo, ko vrtine niso popolnoma suhe in vsebujejo vodo. Posledično lahko pride do izlivanje malte iz vrtine, kar preprečimo s pokrivanjem luknje z mehko gobo in ne s predmetom, ki bi luknjo popolnoma zamašil. V primeru dežja, vrtine prekrijemo z vodoodporno prevleko. Po vlivanju v izvrtino, raztezno sredstvo razlomi skalo ali beton v dveh do osmih urah. Hitrost rušenja je odvisna od trdote kamnine, oz. betona in od temperature okolja v katerem deluje.

Po vlivanju neekslopzivnega razteznega sredstva za rušenje v izvrtane vrtine v kamen ali beton se raztezni pritisk v razmerju s pretečenim časom močno poveča. Po petih urah na sobni temperaturi doseže raztezni (ekspanzijski) pritisk 50 Mpa, kar je enako pritisku 6000 tonam na kvadratni meter. Med tvorjenjem pritiska neekslozivnega razteznega sredstva se na snovi namenjni za rušenje, pojavijo manjše razpoke. Po pretečenem dodatnem času se te razpoke združijo v daljše lasaste razpoke, ki se združujejo glede na smer zaporedno vrtanih izrtin. S primernim zaporednim vrtanjem, globino ter naklonom vrtin je torej mogoče nadzorovati smer lomljenja. Nazadnje se lasaste razpoke razširijo na določeno nekaj centimetrsko širino, kar neekslozivno raztezno sredstvo razlikuje od klasičnega miniranja, saj lahko tam prihaja do odmetavanja kamnine za več metrov. Iz posamezne vrtine se običajno vlečejo dve do štiri razpoke, ki se širijo na vse strani, proti prosti površini, kjer je mogoče odrivanje snovi.

Raztezno sredstvo za rušenje je visoko alkalna snov, ki pa ni strupena. Po mešanju z vodo, na pH lestvici doseže stopnjo 13, kar lahko ob stiku povzroči zelo močno draženje sluznice in oči. V primeru stika kože s tekočo malto, prostor dotika takoj spirajte z veliko količino mrzle vode. V primeru stika z očmi prav tako spirajte z veliko veliko količino mrzlo vode, vendar ne drgnite. Poiščite zdravniško pomoč. Pri prenašanju, mešanju in vlivanju je potrebna uporaba zaščitnih očal, gumijastih zaščitnih rokavic in čelade. V slabo prezračenih prostorih, kot so predori in rudniki je potrebna uporaba protiprašnih zaščitnih mask. Po polnjenju vrtin s tekočo malto ne približujte obraza k vrtinam vsaj tri ure po končanem vlivanju. Po končanem vlivanju poskrbite, da je mesto vlivanja ustrezno zavarovano in preprečite, da se naključni obiskovalci ali delavci ne bodo nahajali v neposredni bližini vrtin.


Razpredelnica 1: Način vrtanja vrtin za vlivanje neeksplozivnega razteznega sredstva za rušenje
  Mere vrtin
Snov in način uporabe Premer vrtine Razmak med vrtinami Globina vrtine
Lomljenje mehkega kamna 28 - 38 mm 200 - 300 mm 105 % celotne višine lomljenja
Lomljenje trdega kamna 30 - 40 mm 200 - 300 mm 105 % celotne višine lomljenja
Rezanje kamna 28 - 38 mm 200 - 400 mm 90 % celotne višine rezanja
Rušenje nearmiranega betona 30 - 40 mm 300 - 500 mm 80 % celotne višine rušenja
Rušenje armiranega  betona 35 -40 mm 150 - 300 mm 90 % celotne višine rušenjaRazpredelnica 2: Količina razteznega sredstva, uporabljenega na vsak tekoči meter vrtine
Premer vrtine (mm) Ø 30 32 34 36 38 40 42 44 46 48 50
Količina neeksplozivnega razteznega sredstva (kg/m) 1,2 1,3 1,5 1,7 1,9 2,1 2,3 2,5 2,8 3,0 3,2

Razpredelnica 3: Količina uporabljenega razteznega sredstva, na 1 m³ snovi namenjene rušenju

Snov namenjena za rušenje
Standardizirana količina porabljenega neekslozivnega razteznega sredstva na
1 m³ snovi namenjene za rušenje

Kamen
Mehek kamen 5 - 8 kg
Srednje trd kamen 8 - 12 kg
Trd kamen 12 -20 kg


Beton
Nearmiran beton 12 -20 kg

Armiran beton
Armiran beton z manjšo prisotnostjo jeklenih armatur 10 - 25 kg
Armiran beton z večjo prisotnostjo jeklenih armatur 20 - 35 kg
Opeka     10 - 25 kg


Tehnične podrobnosti: Neeksplozivno raztezno sredstvo za rušenje

Najmanjša količina naročanja:
5 kg - ena vreča
Temperatura okolja pri uporabi:
Od 10ºC do 25ºC (Temperatura v notranjosti izvrtine)
Poraba:
Za rušenje žive skale običajno 5 kg na 1 m³. Za drobljenje žive skale in rušenje armiranega betona dva do štirikrat več
Raztezna (ekspanzijska) napetost v vrtini na snov namenjeno za rušenje:
Do 50 Mpa ali do 6000 t/m² po 5 urah delovanja
Zahtevan čas za razvoj največje moči delovanja neeksplozivnega razteznega sredstva za rušenje:
Približno od 3 do 4 dni. Tudi manj od treh dni in več od štirih dni, odvisno od vlažnosti vlite zmesi, temperature okolice in trdnosti rušeče snovi.
Teža in embalaža:
20 kg škatla s štirimi vlagoodpornimi vrečami, vsaka vsebuje 5 kg neekslozivnega razteznega sredstva za rušenje
Naročanje:
Ob naročilu prosimo navedite količino razteznega sredstva, ki ga želite prevzeti. Interval količine naročanja je ena vreča (5 kg)
Dobra rešitev za nedostopna mesta, ki jih ne doseže bager.
Namesto mineranja in posledično poškodovanja bližnje hiše je bila to edina sprejemljiva rešitev za dokončanje izkopa.
Ker nisem mogel z bagerjem razbiti skale (preblizu hiše in pretrda skala) je bila to edina možnost. Raztezno sredstvo je v treh dneh razrahljal skalo. Super resitev;)
Napiši svoje mnenje
Hitra in brezkontaktna dostava

Dostavljamo po celotni Sloveniji in EU

Nudimo BREZPLAČNO dostavo v Ljubljani in njeni okolici!

Vračilo v 14 dneh

Izdelek lahko vrnete v roku 14 dni po nakupu