Kako zaščititi črpalko pred suhim tekom in preobremenitvijo?

February 28, 2024

Različne črpalke, ki se uporabljajo v domačem okolju, kmetijstvu in številnih industrijskih sektorjih, znatno poenostavijo procese črpanja vode in njeno distribucijo do mest uporabe. Za zagotovitev njihovega nemotenega delovanja je ključno, da so ustrezno zaščitene pred suhim tekom in preobremenitvijo, ki lahko privedeta do resnih poškodb. V nadaljevanju vam bomo podali nasvete, kako zmanjšati tveganje za okvaro črpalke.

Zakaj sta suhi tek in preobremenitev nevarna za črpalke?

Suhi tek se lahko pojavi pri delovanju potopnih črpalk. Razlogi za to stanje so lahko različni – od namestitve črpalke preblizu vodne gladine, znižanja gladine vode, do izbire prevelike zmogljivosti naprave glede na parametre vodnjaka. To je izredno nevarno, saj je običajno težko zaznati, kdaj do tega pride, in ukrepati je lahko že prepozno. Črpalka, ki deluje na suho, ne more ohlajati motorja, kar lahko privede do zatikanja hidravličnih delov ali celo resne poškodbe krmilne enote.

Prav tako nevarno je preobremenitev, ki lahko povzroči podobne posledice. Pogosto je vzrok za to namestitev črpalke preblizu dna, kar lahko vodi do sesanja peska in blata, posledično pa do hitrejše obrabe črpalnih delov in nevarnega pregrevanja motorja. Ker sta oba pojava škodljiva za črpalko, je pomembno vedeti, kako se jim izogniti.

Najboljši načini zaščite črpalke

Obstaja več načinov, ki lahko pomagajo zaščititi črpalko pred suhim tekom in preobremenitvijo. Vključujejo:

  • Pravilna namestitev črpalke: Črpalko je treba namestiti na takšni globini, da je najnižja, dinamična raven vodne gladine (raven, določena med neprekinjenim črpanjem pri prostem iztoku) vsaj 2 metra nad izpustom črpalke. Če zmogljivost vodnjaka ne omogoča take namestitve, je mogoče namestiti ventil, ki stalno omejuje pretok na tlačni cevi, ali zaščito pred suhim tekom, ki spremlja raven vodne gladine in v primeru nevarnosti izklopi električni tok do agregata.
  • Namestitev tlačnih stikal: To je preprosta rešitev, katerega naloga je nadzor nad delovanjem črpalke in njenim izklopom v primeru padca tlaka.
  • Namestitev senzorjev za raven vode: Takšni senzorji se nameščajo v vodnjak in spremljajo raven vodne gladine. Ko se ta zniža na določeno raven, izklopijo črpalko in jo ponovno vklopijo, ko se voda vrne na ustrezno globino.
  • Uporaba sodobnih krmilnih naprav: Celovita rešitev je uporaba sodobnih krmilnikov za črpalke, ki ščitijo in nadzorujejo delovanje potopnih črpalk. Varujejo jih pred suhim tekom, padcem napetosti in preobremenitvijo.
  • Uporaba frekvenčnih pretvornikov: To je naprava, ki celovito nadzoruje delovanje črpalke in zagotavlja konstantni tlak neodvisno od porabe vode. Eliminacija tlakovnih sunkov podaljša življenjsko dobo črpalke in sistema, saj preprečuje hidravlični udar. Črpalka z vgrajenim frekvenčnim pretvornikom je odlično zaščitena pred preobremenitvijo, nizko in visoko napetostjo, izpadom in asimetrijo faze ter pred suhim tekom.

Zaključek

Obstaja več načinov, ki pomagajo zaščititi potopne črpalke pred suhim tekom in preobremenitvijo. Izbrati vsaj enega izmed njih zagotavlja, da bodo črpalke delovale brez okvar še mnoga leta.

Comments

No posts found

Write a review