Potopne cevne črpalke za globine - kaj bi jih moralo odlikovati?

February 28, 2024

Potopne črpalke so naprave, namenjene črpanju vode iz globokih vodnjakov. Njihova naloga je črpanje vode iz dna vodnjaka na površje in njeno dostavo do vodovodne instalacije v gospodinjstvu. Takšni vodni viri se vrtajo s pomočjo specializirane vrtalne opreme, njihova globina pa pogosto presega 10 m. Standardni premer vrtine vodnjaka v naši državi znaša približno 160 mm, vendar obstajajo tudi vodnjaki z veliko ožjimi odprtinami. Nekateri med njimi imajo odprtine premera 100 mm, najdemo pa tudi vodnjake z še manjšimi odprtinami! Vodnjaki, katerih odprtine so manjše od 125 mm, predstavljajo poseben izziv za investitorje, saj vanje ne ustrezajo vse univerzalne črpalke.

Katero potopno črpalko bi bilo treba namestiti v globok vodnjak, ki se odlikuje z izjemno ozko odprtino? Če želite izvedeti odgovor na to vprašanje, vabljeni k branju našega današnjega prispevka!

Kakšna bi morala biti idealna potopna črpalka za ozek vodnjak?

Ker mora biti potopna cevna črpalka nameščena v vrtini vodnjaka, morajo naprave, namenjene ozkim vodnjakom, predvsem odlikovati izjemno vitka zasnova. Pri izbiri primerne potopne črpalke moramo upoštevati, da mora biti njen premer za vsaj 10 do 15 mm manjši od premera vrtine vodnjaka oz. izvrtine. Njihov premer lahko znaša od 74 do 90 mm, kar omogoča enostavno namestitev v vrtini vodnjaka s premerom manjšim od 125 mm.

Zelo pomembna je tudi njihova kompaktna zasnova. Zahvaljujoč temu se takšne črpalke odlično spopadajo s črpanjem celo velikih količin vode na znatno višino. Dobra tehnološka rešitev za ozke in globoke vodnjake so večstopenjske potopne črpalke. V takšnih napravah se pogosto uporabljajo motorji z majhno močjo, ki pa so sposobni ustvariti dovolj visok tlak, da zagotovijo zadovoljivo operativno učinkovitost uporabnikom (črpajo celo do 100 litrov vode na minuto!).

Ozki vodnjaki od investitorjev zahtevajo nakup ozke potopne cevne črpalke. Na srečo to ne pomeni, da bo takšna naprava manj učinkovita od črpalk standardnih dimenzij. V naši spletni trgovini boste našli različne modele ozkih potopnih črpalk, ki dosegajo zelo visoko učinkovitost. Pri izbiri primerne črpalke za svoj vodnjak/vrtino pa se ne bi smeli usmerjati zgolj po njeni učinkovitosti. Večja učinkovitost ni vedno prednostna, saj lahko povzroči prehitro zniževanje vodne gladine med črpanjem, kar lahko posledično pripelje do zelo nevarnega suhega teka črpalke.

Vredno je tudi biti pozoren na material, iz katerega je izdelano ohišje take črpalke. Z izbiro modela, izdelanega iz najvišje kakovosti nerjavečega jekla, pridobimo zagotovilo zanesljivega delovanja za dolga leta.

Comments

No posts found

Write a review