Namestitev cevne potopne črpalke

February 28, 2024

Potopne cevne črpalke so naprave za posebne namene, ki lahko delujejo nekaj ali celo več deset metrov pod zemljo. So nepogrešljive v mnogih situacijah. Potopno cevne črpalke oskrbujejo gospodinjstva z vodo in zagotavljajo, da je ta na voljo pod ustreznim pritiskom na vseh točkah odvzema. Črpalke pomagajo pri črpanju vode, potrebne za zalivanje rastlin. Vendar pa je za to, da potopna cevna črpalka dobro opravlja svoje naloge, nujna njena pravilna namestitev. Kako poteka? Kako je povezana s parametri naprave? In kaj je treba upoštevati? Na ta in druga vprašanja odgovarjamo v našem članku.

Parametri in namestitev naprave

Da bi namestitev potopne črpalke potekala po načrtih, je nujno skrbno izbrati napravo. Na kaj je treba še posebej paziti? Predvsem na kakovost izdelave in kakovost materialov, uporabljenih v celotnem procesu. Izkazalo se je, da uporaba sodobnih tehnologij v motorju in hidravličnih elementih ter prisotnost ustreznih zaščit pozitivno vpliva ne samo na delovanje črpalke, ampak tudi na proces njene namestitve. Pri izbiri moramo biti pozorni tudi na učinkovitost in višino dvigovanja, ter na to, ali lahko črpalka deluje v tako imenovani umazani vodi. Izjemno pomembno je tudi preveriti, kakšni so tla in vodni pogoji na našem območju. Kaj to pomeni? Nujno je ugotoviti, na kakšni globini se nahaja vodonosnik in ali obstajajo velika nihanja njegove ravni. Ključni element je tudi velikost naprave - ta mora biti manjša od premera vodnjaka. Potrebno je vedeti tudi da za približno 10 m dvig vode potrebujem 1 bar pritiska.

Kaj je pomembno zapomniti?

V večini primerov so potopne cevne črpalke nameščene v pokončnem položaju. Izjema so naprave, katerih konstrukcija omogoča namestitev pod kotom, vendar ne več kot devetdeset stopinj od navpičnice. Pomembno je, da če se namestitev izvaja v vodnjaku iz betonskih obročev ali v rezervoarju, je treba napravo obdati z zaščitno cevjo.

Potopna črpalka ne sme biti spuščena na dno vodnjaka. Optimalno mesto običajno določi sam proizvajalec, navaja minimalno razliko v višini med motorjem črpalke in dnom vodnjaka, minimalno višino vodne gladine nad hidravličnim sistemom črpalke in največjo globino črpalke pod nivojem vodne gladine.

Prav tako si je pomembno zapomniti, da je namestitev potopne črpalke kompleksna in odgovorna naloga, ki zahteva znanje in izkušnje. Da bi zagotovili pravilno delovanje naprave, je zato priporočljivo poiskati pomoč strokovnjakov.

Kako namestiti potopno cevno črpalko?

Za namestitev cevne potopne črpalke je treba najprej zbrati vse komponente, ki sestavljajo črpalkarski komplet. Med ključnimi elementi so: hidroforska posoda, cevna potopna črpalka, trosmerno izpustno mesto, tlačno stikalo, manometer, protipovratni ventil, priključek in pokrov za zapiranje vodnjaka.

Postopek namestitve začnemo tako:

  1. Na cevno potopno črpalko namestimo protipovratni ventil in priključek, kar zagotavlja, da voda teče samo v eno smer in preprečuje njeno vračanje.
  2. Priključimo dovodno cev na cevno potopno črpalko, ki bo vodo dovajala iz vodnjaka.
  3. Namestimo glavo črpalke, ki služi kot vmesnik med črpalko in ostalim delom sistema ter zagotavlja njeno tesnjenje in stabilnost.
  4. V glavo črpalke vstavimo električni kabel skozi predvideno odprtino za napajanje črpalke.
  5. Priključimo cev za dovod vode, ki bo vodo prenašala iz črpalke do točk porabe.

Ko so ti začetni koraki zaključeni, črpalko namestimo v vodnjak. Nadaljujemo z:

  • Pritrditvijo električnega kabla na glavo črpalke za zagotovitev električne povezave.
  • Zapiranjem vodnjaka s pokrovom za zaščito sistema pred zunanjimi vplivi.
  • Priključitvijo tlačne cevi na hidroforski rezervoar, kar omogoča uravnavanje pritiska vode v sistemu.
  • Namestitev dodatne opreme, kot so manometer za merjenje tlaka, tlačno stikalo za kontroliranje delovanja črpalke in trosmerno izpustno mesto za razdeljevanje vode.

Po končani namestitvi vseh elementov je potrebno še montirati rezervoar na steno, priključiti PE cev na petosmerno izpustno mesto, nameščeno na rezervoarju, in priključiti električni kabel na tlačno stikalo.

Vsak primer namestitve zahteva individualno prilagoditev. Čeprav je idealno, da je cevna potopna črpalka nameščena tako, da je najnižja dinamična raven vode vsaj dva metra nad izpustom črpalke, v nekaterih primerih to ni mogoče. V takšnih situacijah je treba namestiti posebne zaščite, ki preprečujejo suho delovanje črpalke. Med nameščanjem črpalke v vodnjak je pomembno, da je električni kabel varno pritrjen na tlačno cev z uporabo plastičnih vezic, da preprečimo poškodbe ali pretrganje. Neposredno nad črpalko je treba namestiti protipovratni ventil, ki ščiti napravo pred udarci povratne vode.

V sledečem posnetku imate nazorni prikaz montaže črpalke!

Ustrezne zaščite

Pred začetkom stalne uporabe črpalke je pomembno upoštevati nekaj ključnih varnostnih ukrepov. Najprej je priporočljivo preveriti zmogljivost vodnjaka. To lahko storite z neprekinjenim črpanjem vode vsaj eno uro. Če je voda, ki jo črpamo, namenjena pitju, je nujno preveriti njeno primernost in sestavo. O varnosti odloča tudi tesnjenje vseh elementov, ki preprečuje mešanje pitne vode z podtalnico.

Za nemoteno delovanje celotne namestitve je nujno ustrezno položiti električni kabel, ki mora biti zaščiten s plastičnimi sponkami. Upoštevati je treba tudi sezonsko nizke ali celo negativne temperature, ki lahko povzročijo manjše in večje poškodbe. Da bi temu preprečili, je priporočljivo uporabiti toplotno in izolacijsko plast ter poskrbeti za ustrezno globino položitve ključnih elementov.

Comments

No posts found

Write a review