10 napak, ki se jim morate izogniti pri izbiri potopne črpalke za dom

February 28, 2024

Potopne črpalke so sodobne naprave, namenjene črpanju čiste vode iz velikih globin. Najpogosteje se uporabljajo za vodnjake, katerih globina presega 8 metrov, pa tudi za vodne rezervoarje. Njihovo delovanje je izjemno učinkovito, pod pogojem, da so pravilno izbrane glede na individualne potrebe. Odkrijte, katerih 10 napak se morate izogniti pri izbiri potopne črpalke za dom.

Največje prednosti potopne črpalke

Potopne črpalke se uporabljajo v različnih namakalnih sistemih, njihove številne prednosti pa omogočajo uporabo tako v enodružinskih hišah kot v industrijskih obratih in kmetijskih gospodarstvih. Uspešno se lahko uporabljajo za oskrbo s pitno vodo v hidroforskih sistemih, namakalnih in vodovodnih sistemih, celo za črpanje mineralnih ali termalnih vod. Njihova najpomembnejša lastnost je zmožnost ustvarjanja velikega tlaka, kar jim omogoča učinkovito črpanje vode iz velikih globin. Poleg tega zagotavljajo ustrezni tlak na vseh točkah odvzema vode. Najpogosteje so zasnovane kompaktno - v obliki podolgovatega valja, v katerem se nahaja motor in hidravlični sistem. Da bi črpalka dobro opravljala svoje funkcije, jo je treba individualno prilagoditi.

Kako pravilno izbrati potopno črpalko glede na individualne potrebe?

Potopna črpalka je učinkovita naprava z visoko delovno zmogljivostjo. Vendar pa je ključnega pomena, da je črpalka pravilno izbrana, da lahko pravilno opravlja svoje funkcije.

10 napak, ki se jim je treba izogniti pri izbiri:

  • Nemerenje vodne gladine: V praksi to pomeni namestitev črpalke v vodnjaku ali rezervoarju, katerega globina je manjša od 8 metrov. V takem primeru črpalka zagotovo ne bo delovala učinkovito, lahko celo pride do njene okvare.
  • Neupoštevanje talno-vodnih pogojev: Za pravilno delovanje črpalke je pomembno vedeti, na kakšni globini se nahaja vodonosnik, ali obstajajo velika nihanja ravni in predvsem, kakšna je kakovost vode. To bo imelo poseben pomen, če voda vsebuje veliko peska, saj bo treba izbrati črpalko z ustreznimi parametri in ojačano konstrukcijo.
  • Neprilagajanje črpalke dimenzijam vodnjaka: Zelo pomembno je, da je premer črpalke manjši od premera zaščitne cevi, ki je del globinskega vodnjaka. To ne bo omogočalo le enostavne namestitve naprave, ampak tudi prisililo vodo, da teče ob črpalki in zagotovilo boljše hlajenje motorja.
  • Neprilagajanje črpalke zmogljivosti vodnjaka: Preveč močna črpalka glede na zmogljivost vodnjaka lahko povzroči zamašitev črpalke, medtem ko prešibka ne bo ustrezno črpala vode.
  • Napačna določitev višine dviga: Višina dviga je razlika med najvišjim točkom odvzema tekočine in vodno gladino. Napačna določitev te vrednosti je eden od najpogostejših napak pri izbiri črpalke, ki povzroča, da ne črpa vode v skladu z pričakovanji.
  • Izbira neustreznega napajanja: Potopne črpalke so na voljo v dveh različicah napajanja - 230V ali 400V. Prve zahtevajo enofazno napajanje in jih je mogoče priključiti na običajno vtičnico. Druge delujejo na trifazno napajanje
Comments

No posts found

Write a review