Kako povečati tlak vode v domačem vodovodnem sistemu?

February 28, 2024

Da bi bila uporaba tekoče vode iz pipe popolnoma udobna, mora imeti ustrezni tlak. Žal se včasih zgodi, da je zaradi različnih dejavnikov njegova vrednost bistveno prenizka. Preberite si naš vodič in izvedeli boste, kako povečati tlak vode v domačem vodovodnem sistemu.

Vzroki za prenizek tlak

Tlak v vodovodnem sistemu je določen s tehničnimi predpisi in se giblje med 2 in 6 bari. Vendar se za optimalno in zadostno vrednost običajno šteje 4 bare, na katere so najpogosteje nastavljeni ventili v domačih sistemih. Kljub temu se lahko zgodi, da tlak nenadoma pade, kar otežuje uporabo vode. Vzrokov za to stanje je več.

Najprej je treba preveriti, ali v sistemu ne prihaja do puščanja. Priporočljivo je tudi preveriti nastavitev ventilov, še posebej v novogradnjah. V starih stavbah pa lahko za prenizek tlak povzročijo zamašene cevi, v katerih se je nabralo veliko vodnega kamna. Včasih je takšno stanje odvisno tudi od vodovodov, zato je to zagotovo vredno prijaviti. Če so vsi navedeni vzroki izključeni, ostane reševanje problema samostojno, kar je mogoče z nakupom ustreznih naprav.

Hidroforski kompleti

Naprava, ki se dobro spopada z vzdrževanjem ustreznega tlaka v sistemu, je hidrofor. Ker se običajno pojavlja skupaj s črpalko, govorimo o hidroforskih kompletih. To je običajno majhna instalacija, ki omogoča prenos vode iz vodnjaka v primeru, da ni priključka na vodovodno omrežje, in zagotavlja konstantni tlak v ceveh. Naloga črpalke je povečanje tlaka vode, ki se shranjuje v hidroforu. Te naprave se najpogosteje uporabljajo v zasebnih stavbah, lahko pa so nameščene tudi v mestnih sistemih. Hidrofor je nujen, ko črpamo vodo iz lastnega vodnjaka ali ko prenizek tlak na priključni točki vodovoda onemogoča dovod vode do vseh točk.

Da bi hidrofor in črpalka dobro opravila svoji nalogi, je pomembno, da ju izberemo glede na specifične potrebe, saj se posamezni modeli lahko znatno razlikujejo. Na trgu so na voljo tako kompaktni kompleti, ki jih lahko postavimo v kuhinjsko omarico, kot tudi precej večji, ki zahtevajo namestitev v ločenem prostoru. Za izbiro pravega hidroforskega kompleta je treba predvsem določiti svoje potrebe po vodi. Večja kot je poraba vode, večji naj bo rezervoar in močnejša črpalka.

Ustrezni tlak vode prinaša veliko udobja za uporabnike in tudi varnost sistema. Zato je pomembno, da njegovo stanje nadzorujemo in v primeru nepravilnosti poskušamo najti vzrok težave. Včasih se kot edina učinkovita rešitev izkaže nakup hidroforskega kompleta.

Comments

No posts found

Write a review