Kako zaščititi potopno črpalko pred zimo?

February 28, 2024

Zima v našem podnebju zahteva zgodnje priprave, povezane z zaščito številnih naprav pred delovanjem mraza. To ima poseben pomen v primeru črpalk, ki so v stiku z vodo, saj bi v primeru njenega zamrzovanja lahko prišlo do resne poškodbe naprave. Iz našega prispevka boste izvedeli, kako zaščititi potopno črpalko pred zimo?

Ali je mraz nevaren za potopno črpalko?

Potopna črpalka je naprava, ki se uporablja za črpanje vode iz vodnjakov/vrtin globljih od 8 metrov, kot tudi iz vodnih rezervoarjev. Njena najpomembnejša lastnost je zmožnost ustvarjanja velikega tlaka, s čimer zagotavlja ustrezni tok vode na vseh točkah porabe. Pogosto je značilna po kompaktni zasnovi - ima obliko podolgovatega valja, v katerem se nahajata motor in hidravlični sistem. Zaradi svoje vsestranskosti se uporablja tako v enodružinskih hišah kot v različnih industrijskih obratih in kmetijah.

Da bi potopna črpalka pravilno opravljala svoje funkcije, mora biti potopljena na globino, ki presega 8 metrov. Zdi se torej, da jo zmrzal ne ogroža, saj mraz ne seže tako globoko. Vendar je treba upoštevati, da črpalka ni samostojna naprava, in da je črpanje vode mogoče zahvaljujoč sodelovanju s hidroforskim kompletom. Za njega lahko mraz predstavlja nevarnost, zato je treba ustrezno pripraviti instalacijo na zimo.

Zakaj je pomembno ustrezno zaščititi hidrofor?

Da bi instalacija varno preživela zimsko sezono, je treba iz hidroforskega kompleta na potopni črpalki izpustiti vodo. Voda, ki ostane v hidroforskem kompletu, bi pod vplivom mraza povečala svoj volumen, kar bi lahko povzročilo počenje naprave. Da bi bili prepričani o njegovi varnosti, ga lahko demontirate in shranite na suhem in toplem mestu. To storite tako, da odklopite črpalko od napajanja, odvijete cev, ki povezuje črpalko s hidroforjem, in nato izlijete vodo iz rezervoarja hidrofora. Ni se vam treba bati, da bi v njem ostanki vode, saj bo ta izhlapela. Drug način je izpust vode iz instalacije in izolacija same naprave.

Čeprav je priprava črpalke in hidroforskega kompleta na zimo lahko nekoliko naporna, je vsekakor vredno to opraviti, saj to omogoča izognitev okvaram in resnim poškodbam naprav.

Comments

No posts found

Write a review